Autoverlichting Informatie

Test halogeen verlichting Duits auto vakblad

Speciaal voor de vele lezers van het duitse tijdschrift "Auto Motor Sport" heeft men enige tijd geleden de kwaliteit van halogeen verlichting voor voertuigen nader onderzocht volgens vastgestelde normen.

Dit onderzoek heeft een aantal bijzonder interessante resultaten opgeleverd, die door de initiatiefnemers in een overzichtelijke tabel gezet.

Lees meer...

Xenon-koplampen: Achteraf inbouwen wordt makkelijker

17 november 2011

Vanaf 1 april 2012 hoeft bij het achteraf monteren van gasontladingslampen, zoals Xenon, bij moderne voertuigen niet langer een koplampreinigingsinstallatie en/of een automatische hoogteverstelling gemonteerd te worden.

Deze twee permanente eisen werden na enige discussie in 2006 geïntroduceerd, maar worden nu weer geschrapt, omdat ze niet langer in alle gevallen van toepassing zijn bij de typegoedkeuring. Punt 6.2.9 van VN/ECE-reglement nr. 48 bepaalt dat lichtbronnen moeten zijn voorzien van een koplampreinigingsinstallatie als deze meer dan 2.000 lumen produceren.

In de permanente eisen was deze verplichting gekoppeld aan dimlichten met gasontladingslampen, die vrijwel altijd deze grens aan de lichtopbrengst bereikten.

Er zijn nu echter voertuigen op de markt met gasontladingslichtbronnen die minder produceren dan 2.000 lumen en dus geen koplampreinigingsinstallatie hoeven te hebben. De koppeling tussen koplampreinigingsinstallatie en gasontladingslampen is daarmee niet langer actueel. Hetzelfde geldt voor de automatische hoogteverstelling.

Om te voorkomen dat voertuigen met een typegoedkeuring aangepast zouden moeten worden, worden beide permanente eisen geschrapt uit de Regeling Voertuigen. Daarmee wordt tevens de achteraf inbouw van Xenon-dimlicht bij voertuigen, die na 31 december 2006 in gebruik zijn genomen, weer een stuk eenvoudiger.

U kunt in onze webshop ook kijken onder de teksten die met betrekking tot de wetgeving over de xenon verlichting geplaatst zijn.

Info: e.moerkerk@raivereniging.nl

Bron: raivereniging.nl

De voordelen van xenon verlichting

Om de standaard halogeen verlichting van auto's te vervangen door xenon verlichting zijn door diverse fabrikantenXenon ombouw sets op de markt gebracht. Deze xenon ombouwsets kunnen eenvoudig worden geinstalleerd in het nieuwe voertuig. Deze Xenon bulbs leveren drie keer meer licht dan de standaard halogeen lampen. Mede hierdoor kiezen steeds meer chauffeurs voor Xenon ombouwsets, want naast meer lichtopbrengst heeft de Xenon verlichting meer voordelen...

Lees meer...

Scroll to top